dinsdag 18 oktober 2011

iOS5 onder de loep


 Ik heb al een tijdje met de BETA versie rond gelopen, maar nu heb ik officieel iOS 5 draaien op mijn iPhone 3GS. Tijdens de installatie ging al een hoop mis. iTunes (v10.5.0.142) gaf alleen maar foutmeldingen dat het synchroniseren niet lukt en dat het bestand onvindbaar is. Daar komt nog eens bij de alle apps welke niet van de Apple zelf zijn, niet op startte. Gelukkig is dit bij mij allemaal opgelost door nogmaals te synchroniseren en daarna de apps updaten. Ik hoor helaas veel verhalen van mensen die niet zo gemakkelijk over kunnen.

 Bij mij draait alles inmiddels vloeiend, en kan ik de nieuwe functies testen.
Hieronder een lijstje met de functies die ik wel handig vind.

Notificatiecentrum:

 Je kan ten alle tijden vanaf bovenin je scherm naar beneden swipen, dan komt je notificatiecentrum naar beneden. Hier heb je alle notificaties op een rijtje staan, het weer, gemiste oproepen, gemiste smsjes en allerlei berichten vanuit je apps. Je kan op de berichten drukken om naar de betreffende app te gaan.
Ook krijg je tijdens normaal gebruik bovenin je scherm een klein balkje te zien met de binnenkomende notificatie, in plaats van die irritante losse meldingen. Zo kan je ongestoord doorgaan, en wordt je niet gestoord wanneer je driftend door de bocht de finishlijn ziet, of met andere belangrijke dingen bezig bent. 

iMessage:
 iMessage maakt het sturen van berichten tussen iOS5 gebruikers gratis. de software merkt dat beide gebruikers iOS5 hebben, en sturen de berichten via het data netwerk. Hierdoor worden er geen sms'jes van je bundel af geschreven. Het is een soort Ping of WhatsApp, alleen zonder dat je daar beide een speciale App voor moet downloaden/kopen. Nadeel wel is dat dit alleen voor iPhone gebruikers is welke beide iOS5 moeten hebben draaien.
















Camera.
 Als de telefoon op ruststand staat, en je druk tweemaal op de HOME toets, kan je net als voorheen je muziek besturen, maar nu staat er rechts naast de SLIDE ontgrendelaar, een knop welke je direct naar je camera stuurt. erg handig als je even snel een foto wil schieten. Zoomen kan net als met bestaande foto's door twee vingers uit elkaar te bewegen op het scherm. Je hoeft niet meer op het scherm te drukken om een foto te maken, dat kan tegenwoordig met de volume toets. Ik moet mezelf alleen nog aanleren om de camera de andere kant op te draaien om dit te kunnen doen, maar ik zie de voordelen er zeker van in.
Na het schieten van de foto kan je naar de zijkant swipen om de foto terug te kijken. Ik zie weinig toegevoegde waarde in deze functie, gezien je de foto terug kan zien door links onderin al naar de fotolibrary kan. 









Tweeten vanuit OS:

 Twitter is geïntegreerd met de nieuwe OS. Dit wil zeggen dat je beste foto's en leukste YouTube filmpjes nu gemakkelijker kan delen. De foto's delen ging al makkelijk met de Twitter app, maar de YouTube filmpjes kreeg je niet gemakkelijk met de iPhone op je twitter. 

 Ook kan je de huidige locatie delen. Iets wat ook al met de Twitter App kon, maar met deze functie kan je naast de huidige locatie ook willekeurige locatie Tweeten. Bijvoorbeeld om aan te geven waar je dat weekend gaat stappen.















Herinneringen:

 Er is een nieuwe app ingevoerd, waar je makkelijk herinneringen in kan zetten. Deze zijn gemakkelijk op datum te zetten of terug te zoeken. Ook kan je voltooide herinneringen terug zoeken, en checken op welke datum deze voltooid zijn. Mocht je heel intensief gebruik maken van deze App zijn er ook lijsten aan te maken, zodat bijvoorbeeld de werk en privé herinneringen gescheiden blijven. Hierdoor kan je beter overzicht houden.
Erg fijne app, maar valt en staat met eigen gebruik. Het zal alleen een toevoeging zijn als je het consequent gebruikt.
De iPhone 4 en 4S gebruikers kunnen ook nog een herinnering op basis van GPS toe voegen. Dan krijg je bijvoorbeeld een herinnering wanneer je thuis komt, om boodschappen te gaan doen.











Weervoorspelling per uur:
Wanneer je in de weer-app het scherm raakt zal hij de weersvoorspelling per uur laten zien. Zo kan je tot 12 uur vooruit per uur zien hoe het weer er uit zal zien. In dit voorbeeld ziet het er naar uit dat ik om 17:00 in de regen naar huis fiets, terwijl de weersvoorspelling voor de hele dag alleen bewolkt aangeeft. Erg handige functie dus.





















 In totaal zijn er meer dan 200 functies toegevoegd. Veel te veel om te laten zien om in detail te laten zien. heel beknopt een paar:
Wireless sync, je hoeft je iPhone alleen maar op stroom aan te sluiten en hij synchroniseert je iTunes via WiFi. Je computer moet dan natuurlijk wel aan staan. Ook het activeren van je iPhone hoeft niet meer via iTunes maar kan gewoon via de eigen data verbinding.
Newsstand, hiermee kan je jezelf abonneren op tijdschriften zodat deze naar je toestel gestuurd worden. Lijkt me vooral erg handig voor iPad gebruikers.
Safari heeft een hoop nieuwe functies waaronder pagina's opslaan om later terug te lezen. iPad gebruikers kunnen gebruik maken van tabbladen en sommige sites kunnen in 'Reader' functie gezet worden, dan lees je alleen wat je wil lezen, zonder de onzin er omheen. (probeer het uit, dan snap je wat ik bedoel)
Mail, opmaak van tekst is mogelijk. Denk aan dikgedrukt, cursief en onderstreept, maar ook superscript en subscript. Ook kan je de definitie van het geselecteerde woord opvragen.
Agenda, is nu ook per week te zien door je toestel naar landscape modus te kantelen.
Game Centre is uitgebreid met profile pictures en vriend suggesties (gejat van Facebook?)
Airplay TV, een commerciële toevoeging van Apple. Je kan alles wat je op het scherm van je iPhone/iPad op je TV laten zien. Allemaal via WiFi. Moet je wel een Apple TV aanschaffen a €99

LET OP! niet alle functies werken op alle versies van de iPhone! zie deze lijst voor meer info.


*EDIT 18-10-2011 14:47: Voor de mensen die zich afvragen hoe ik screenshots op iPhone maak; power+home tegelijkertijd indrukken!
*EDIT 18-10-2011 15:04: Weervoorspellingen per uur toegevoegd en camera uitgebreid]
*EDIT 18-10-2011 15:33: Beknopte lijst toegevoegd

2 opmerkingen:

  1. Bij mij ook nog de nodige apps die het niet lekker doen, maar iMessage kan ik nergens ontdekken :O Moet die gewoon als app erbij staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. iMessage is geen losse app, maar zit gewoon ingebakken in je SMS app. Als jij ook iOS5 hebt draaien, en mij een sms zou sturen, zul je zien dat het via iMessage gaat.

    BeantwoordenVerwijderen