woensdag 5 oktober 2011

Lucide dromen

Ik ben een nuchter persoon, geen dromer. Daarom was ik juist erg geïnteresseerd toen ik las over Lucide dromen. Heel kort door de bocht is lucide dromen dat je weet dat je droomt. Wanneer iemand dit onder controle heeft, kan diegene zelfs controle over de droom nemen. Ideaal voor mensen die veel last hebben van nachtmerries. Ik ben aan het kijken of ik hier ook iets mee kan doen. Ik heb geen last van nachtmerries, maar het lijkt me wel episch om mijn eigen dromen te kunnen sturen.

Iedereen droomt de vreemdste, vaak ook onmogelijke dingen, maar tijdens het dromen heb je niet het besef dat het niet echt is. De eerste stap is dus ook droomherkenning. Ik lees dat dit te ontwikkelen/verbeteren is door een dromenboek bij te houden. Ofwel, opschrijven wat je gedroomd hebt. Het liefst zo vroeg mogelijk, gezien mensen de neiging hebben om dromen te vergeten. Het wordt aangeraden om, nadat je wakker wordt, te blijven liggen en ogen dicht te houden, om in een bewust stadium nog over de "verse" droom na te kunnen denken. Daarna kan je opschrijven (/typen) wat je nog kan herinneren. Zo creëer je een betere bewustwording van wat er tijdens een droom gebeurd.

Daarna is het belangrijk dat je logische beredenering aangescherpt wordt. Dit is te doen door een paar testjes uit te voeren. De theorie hierachter is dat wanneer je deze testen structureel overdag doet, dit een gewoonte wordt, en je dit ook in je dromen gaat doen. Echter is de actie in een droom anders dan in het echt. Hierdoor kan je onderscheid maken tussen een droom en de realiteit. Een aantal voorbeelden:
  • Kijk naar een horloge. Bedek het horloge en kijk daarna nogmaals hoe laat het is. Vaak zal de klok vreemde dingen vertonen, andere tijd bijvoorbeeld, omdat men wacht op informatie (dat is men gewend van een klok) in plaats van dat men de droom zelf invult. De klok kan geen informatie geven, omdat de klok niet bestaat. ("There is no spoon") 
  • Schakel het licht aan en uit. In een droom zal het meestal nauwelijks lichter of donkerder worden.
  • Doe je mond dicht en knijp je neus dicht en probeer dan te ademen. In een droom zal dit gewoon lukken.
  • Probeer je vinger door iets solide heen te duwen. Door de tafel, een muur, of door je eigen hand. 
  • Vraag jezelf af wat je tien minuten geleden deed. Als je je dat kan bedenken en het logisch is, weet je dat je niet droomt. In je dromen verspringt de tijd vaak en is tijd onlogisch.
 (aangepaste versie van bron

Naast dit soort testen kan je ook gebruik maken van persoonlijke droomtekens. Deze kunnen de vorm aannemen van een persoon, dier of een object. Dit doet me denken aan de Token in Inception. In de droom blijft de tol spinnen, terwijl deze in de realiteit om zou vallen.

Er blijkt ook een manier te zijn om doelgericht in een lucide droom terecht te komen. Dan ga je rechtstreeks van de wakkere staat naar de lucide droom."De beste tijd om dit te proberen is in de ochtend of begin van de middag, na een maaltijd. Zorg dat je comfortabel zit of ligt, doe je ogen dicht en ontspan. Concentreer je rustig op de beelden, kleuren en vormen die je ziet achter je gesloten oogleden. Sta jezelf toe om bijna in slaap te vallen, en blijf bewust van de beelden die zich vormen. Dit is een moeilijke methode, maar als het lukt zullen de beelden oplichten alsof de zon erop schijnt en je zult in staat zijn om lucide in deze wereld te stappen."
(bron)  


In deze Scene van Inception krijgt Adiadne (Ellen Page) door dat ze in een droom zit, en dat ze deze kan beïnvloeden.

Lang verhaal, kort verhaal, goed trainen, en je kan je dromen onder controle krijgen. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten